Recepten

Hete Gemberkip

Ik heb altijd al een zwak gehad voor pittige gerechten. En dan heb ik het niet over wat extra kruiden of een schepje chilivlokken, he. Voor dit recept heb je echte Madame Jeanette pepers nodig. En nee, ook niet van de Appie. Ga naar je lokale toko en koop the real deal.

Ik heb dit recept beetje bij beetje ontwikkeld, met invloeden van mijn Surinaamse afkomst. Daarom is dit kipgerecht echt super lekker met witte rijst en amsoi. Amsoi is ook te vinden bij de toko. Het is best een bittere groente, maar als je het op de juiste manier bereidt is het heeeerlijk.

Ingredienten
300 gram kipfiletblokjes
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 teentjes knoflook

2 eetlepels olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tomaat
1 stukje gemberwortel
1 eetlepel ketchup
1 eetlepel oestersaus
1 theelepel witte peper
1 theelepel zout
1 maggie blokje
1 gele peper
1 eetlepel honing
Benodigdheden
wokpan
knloflookpers

Voorbereiding

We beginnen met het marineren van de kipblokjes. Pers de teentjes knoflook en voeg ze samen met de sesamolie en sojasaus toe aan de kip. Laat de kipstukjes minimaal een uur marineren.

Snijd ondertussen de ui en tomaat in kleine blokjes en pers de overige teentjes knoflook. Deze drie ingredienten vormen de basis van de saus/jus.

Snijd het stukje gemberwortel in plakjes, groot genoeg om ze later te kunnen onderscheiden van de stukjes kip. We weten allemaal hoe teleurstellend het is om in een stuk gember te bijten, denkend dat het kip is.

Snijd de peper in dunne reepjes en laat de pitjes eventueel zitten als je de hitte aankan.

Bereiding

Voeg de olie toe aan de pan op middelhoog vuur. Fruit de uitjes en knoflook tot deze glazig zijn en voeg vervolgens de gemarineerde kipstukjes toe. Het vuur kan nu wel wat hoger, de kipstukjes moeten mooi bruin worden.

Voeg ondertussen de witte peper, zout, ketchup en ’t maggieblokje toe en bak de kipstukjes totdat ze bruin zijn geworden. Nu kan ook de gember, tomaat, honing, oestersaus en gesneden peper erbij. Bak het geheel even goed aan totdat de stukjes tomaat zacht zijn geworden.

Nu kan er een half glas water bij en het vuur kan ook weer op een lager pitje. Zodra de jus een beetje is ingedikt kan je even proeven en toevoegen wat er mist.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *